Designteka

wydarzenia

Live cooking w Concordia Design

28.01.2016

Gotowanie i muzyka na żywo – sobotni live cooking w Concordia Design.

Concordia Design zaprasza na sobotni, tematyczny live cooking – kulinarne spotkanie przy pierwszej w Polsce Mobilnej Stacji Kulinarnej Food Lab. Co tydzień goście Concordia Taste będą mogli spróbować menu z innej części świata gotowanego na żywo przez kucharzy z restauracji. W Concordia Taste będzie można już nie tylko jeść tak, jak lubi się najbardziej, ale także tyle, ile się chce. Sobotni live cooking ma odbywać się w niezobowiązującej, miłej i swobodnej atmosferze oraz przy muzyce na żywo.

Co? Sobotni Live Cooking przy FoodLabie: Pasta Night

Kiedy? Od 20.02.2016, w każdą sobotę w godzinach od 19:00 do 23:00

Miejsce: Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań

Cena: 60 zł (w tym nieograniczona ilość dań oraz welcome drink)

Rezerwacje stolików: restauracja@concordiadesign.pl

Od 20 lutego, w każdą sobotę wszyscy miłośnicy kuchni z różnych stron świata spotykają się z kucharzami Concordia Taste przy FoodLabie – pierwszej w Polsce Mobilnej Stacji Kulinarnej! Podczas gotowania na żywo będzie można nie tylko podpatrzeć kulinarne triki z najdalszych zakątków świata, ale także porozmawiać z kucharzem i np. poprosić o dodanie ulubionego składnika. Wszystko przy akompaniamencie dopasowanej do tematu spotkania muzyki live oraz w miłej, niezobowiązującej atmosferze. Pierwsze spotkanie odbędzie się pod hasłem Pasta Night. Ten wieczór będzie należał do makaronów wszystkich rodzajów serwowanych z oryginalnymi, włoskimi dodatkami, które wcale nie będą oczywiste. Podczas kolejnych spotkań goście spróbują m.in. kuchni tajskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej.

Concordia Taste to miejsce z demokratyczną, otwartą kuchnią, która zaprasza do współpracy nie tylko profesjonalistów, ale także pasjonatów gotowania w ramach programu rezydencji, który niedługo będzie miał w restauracji już 3 edycję. Food Lab – pierwsza w Polsce mobilna stacja kulinarna tę demokratyczność jeszcze bardziej podkreśla. Mobilna stacja kulinarna została stworzona półtora roku temu po to, aby Concordia Taste nabrała jeszcze więcej życia, naturalności i domowego charakteru. Ponieważ w zabytkowym budynku nie było warunków, żeby otworzyć kuchnię na salę restauracyjną, projektanci: Gosia i Tomek Rygalik postanowili sami te warunki stworzyć. W ten sposób powstała koncepcja FoodLab. Wprowadzenie projektu do przestrzeni restauracji miało umożliwić przełamanie dystansu pomiędzy gośćmi a kucharzami i sprawić, aby mogli ze sobą rozmawiać i wymieniać się inspiracjami. Dziś goście Concordia Taste swobodnie rozmawiają z kucharzami, pytają ich o inspiracje i nowe smaki.

Takie nowe spojrzenie na funkcjonowanie restauracji jest ukłonem w stronę tradycji wspólnego przygotowywania i jedzenia posiłków. Sobotni live cooking ma stać się przede wszystkim inspirującym spotkaniem: z dobrą kuchnią, inspirującymi ludźmi i… dobrym designem.

Concordia Taste – czuj się swobodnie i jedz tak jak lubisz

Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept miejsca będącego częścią poznańskiego centrum designu – Concordia Design. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna Food Lab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik specjalnie na potrzeby Concordia Taste. Food Lab często wyjeżdża z restauracji na małe i większe wycieczki i uświetnia swoją obecnością branżowe wydarzenia: Łódź Design Week, czy poznańskie targi designu Arena Design. Na co dzień dzięki mobilnej stacji kulinarnej goście restauracji mogą obserwować jak powstają zamówione przez nich dania i porozmawiać z z kucharzami o ich inspiracjach i doświadczeniach, lub dokonać pewnych zmian w składzie wybranej potrawy. Poza tym co tydzień projektowane jest nowe, tematyczne lunchowe menu. Karta restauracji zmienia się raz na trzy miesiące wraz ze specjalnie zaaranżowanym wystrojem wnętrza projektowanym przez studentów School of Form. Kolejne odsłony menu i wystroju restauracji powstają przy założeniu, że nie jest to adoracja skrępowanej elegancji, a raczej luz i swoboda w dobrym wydaniu. “Przebierać” lubi się także obsługa restauracji, którą ubiera projektantka mająca swoją pracownię i showroom piętro wyżej – Magda Hasiak. O dodatki z kolei (muszki, poszetki, kokardki) zadbała projektantka Karolina Pytlakowska, która w pracowni DecoLove tworzy własnoręczne piękne, modowe dodatki do ubrań. O klimacie restauracji decyduje to, że jest częścią całej idei Concordii Design. Zarówno to, co znajduje się na talerzach gości restauracji jak i to, jak ona wygląda jest dobrze zaprojektowane. Jej przestrzeń jest otwarta i znajduje się w samym centrum historycznego budynku, jednak oprócz stolików, krzeseł, baru i innych elementów potrzebnych do funkcjonowania lokalu w jej wnętrze często wkomponowany bywa wernisaż wystawy, koncert czy inne wydarzenie.

Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań

Więcej na www.concordiadesign.pl

Wizytówki

{designteka.pl}

{designteka.pl} to nowoczesny portal internetowy poświęcony wszystkiemu co związane z designem.

Piszemy o interesujących produktach, trendach, miejscach oraz wydarzeniach w polskim i światowym designie...

dowiedz się więcej

Twój artykuł w designtece

Chcesz opublikować ciekawy artykuł lub podzielić się z innymi ciekawym wydarzeniem?

dowiedz się więcej

Sugestie

{designteka.pl} to także Twoja strona!
Jeśli chciałbyś coś zasugerować
lub podzielić się z nami swoją opinią...

napisz do nas