Mazda Design 2017

Designteka

wydarzenia

Przystanek Piekarnia

16.02.2017

Prezentowane lokale sprzedażowe „Przystanku Piekarnia” są kontynuacją idei powstałej w 2013 r. dla całej sieci, a opracowanej przez Maciej Kurkowskiego, założyciela grupy projektowej Five Cell.

Każde z wnętrz posiada unikatową instalację złożoną z bejcowanych modułów ze sklejki brzozowej. W zależności od takich parametrów, jak lokalizacja oraz wielkość i wysokość pomieszczeń, moduły te mogą tworzyć sufit podwieszany, półki ekspozycyjne lub pełnić obie funkcje jednocześnie.

Przykładem zastosowania modułów jako podwieszonej ażurowej struktury jest wnętrze piekarni przy ulicy Chłodnej. Struktura ta rozpościera się na czterech różnych poziomach. Każdy z nich ma przypisany charakterystyczny dla siebie wzór rozmieszczenia desek. Chociaż do stworzenia tej instalacji użyto tylko 300 elementów, poprzez swoje rozwarstwienie oraz nakładające się na siebie plany widoczne z perspektywy użytkownika uzyskano efekt obniżenia optycznego lokalu.

Z kolei w niskim wnętrzu niedaleko ulicy Dąbrowskiego powstał lokal z charakterystycznie rozmieszczonymi półkami ekspozycyjnymi. Tutaj moduły stworzyły swoiste „opakowania” do prezentacji produktów. W nawiązaniu do nich zaprojektowano oświetlenie, które koresponduje z przewodnim motywem całości. Półki te, w zależności od potrzeb, mogą być łatwo demontowane.

Przystanki Piekarnia przy ulicy Hożej oraz przy ulicy Mołdawskiej to przykłady połączenia funkcji sufitu podwieszanego oraz przestrzeni do prezentacji produktów. Oba lokale łączą wspólne parametry, takie jak wysokie sufity oraz mała powierzchnia użytkowa.

Z analogicznych powodów we wnętrzu przy ulicy Mołdawskiej powstała zbita bryła składająca się z bejcowanych modułów, która pełni rolę wielofunkcyjnego mebla. Do stworzenia jej zużyto 660 elementów. Pod blatem roboczym znajdują się ukryte otwierane szafki, a wzdłuż niego rozlokowano kawiarkę, krajalnicę i zlew. Powyżej wygospodarowano miejsce na półki ekspozycyjne do prezentacji wypieków. Cała struktura ze sklejki przechodzi ze ścian dalej na sufit, delikatnie go obniżając i zarazem zaznaczając w przestrzeni strefę sprzedażową. W projektowany mebel wpuszczono również komponenty głównego oświetlenia lokalu.

Wnętrze przy ulicy Marszałkowskej ze względu na swą lokalizację oraz dużą powierzchnię przeszkleń wymagało struktury, która będzie mogła przyciągać przechodniów z zewnątrz. Ażurowa instalacja złożona została z 350 elementów, które wiążą się w powtarzalne kwadratowe moduły, zamocowane na ścianie i suficie. Tutaj również oświetlenie współkreuje przestrzeń, dlatego też zostało dobrane i rozmieszczone tak, by jak najlepiej komponować się z instalacją ze sklejki.

Wszystkie Przystanki Piekarnia poza swoimi oryginalnymi instalacjami mają ten sam rdzeń aranżacyjny współtworzony przez zastosowanie przecieranego szarego tynku na ścianach, wprowadzenie fragmentów ścian pomalowanych czarną farbą tablicową czy olejowanych drewnianych, dębowych blatów z frontami obłożonymi wypukłymi kaflami, nad którymi podwieszone są żarówki.

Przystanek Piekarnia

Autor: Five Cell, Maciej Kurkowski

Kontakt: kontakt@fivecell.pl

Lokalizacja: Warsaw, Polska

Inwestor: Piekarnia Krzosek

Powierzchnia całkowita: 24-60 m2,

Kubatura: 85-270m3,

Projekt: 2014-2016

Realizacja: 2014-2016

Fotografie: Piotr Narewski, Ayuko Studio

Więcej na:

www.facebook.com/fivecell.architects

http://fivecell.pl/

 

 

 

 

Wizytówki

{designteka.pl}

{designteka.pl} to nowoczesny portal internetowy poświęcony wszystkiemu co związane z designem.

Piszemy o interesujących produktach, trendach, miejscach oraz wydarzeniach w polskim i światowym designie...

dowiedz się więcej

Twój artykuł w designtece

Chcesz opublikować ciekawy artykuł lub podzielić się z innymi ciekawym wydarzeniem?

dowiedz się więcej

Sugestie

{designteka.pl} to także Twoja strona!
Jeśli chciałbyś coś zasugerować
lub podzielić się z nami swoją opinią...

napisz do nas