wydarzenia
Food Think Tank
Food Think Tank na Targach Książki Kulinarnej.
W niedzielę 26 lipca o 17:00, podczas Targów Książki Kulinarnej, będzie można wziąć udział w spotkaniu z Luizą Trisno i Agnieszką Szydziak, które podczas spotkania przybliżą informacje na temat przeszłych projektów Food Think Tank oraz uchylą rąbka tajemnicy w temacie realizacji najnowszego „Las-Instalacja”. Podczas spotkania zostaną zaprezentowane zdjęcia i filmy dokumentujące poprzednie realizacje projektów.
Luiza Trisno
Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Ramen Girl. Znana jako szefowa wcześniejszej restauracji Yellow Dog, gdzie swój koncept koncentrowała na ideach bistronomie. Obecnie porzuciła ówczesne nawiązania do street foodu i bawi się kuchnią azjatycką, przekładając ją na język staropolski. W kuchni – zadziorna, bezkompromisowa i eksperymentująca. Pierwsze kroki jako kucharz stawiała w Warszawie, następnie w Londynie. Używa składników zapomnianych, trudnych do odnalezienia. Jej kuchnia jest nieoczywista, skoncentrowana na detalu, długich procesach i naturze. Tworzy interdyscyplinarny kulinarny projekt Slavika i współuczestniczy w opartych o kulinaria badawczo-edukacyjnych projektach w Polsce i za granicą, jest główną bohaterką filmu dokumentalnego „Ramen Girl. The True Story”.
Agnieszka Szydziak
Filolożka polska i animatorka kultury, copywriter, założycielka projektu Retro Food Design, aktywnie promująca dietę roślinną. Niespokojny duch i społecznik. Inspiruje ją ciągła nauka i życie w zgodzie z naturą. Na kulinaria patrzy w kontekście czasu i miejsca, uznając je za diagnozę momentu historyczno-kulturowego. Skarbnik Fundacji Food Think Tank. Odpowiada za komunikację medialną. FTT i działania administracyjne Fundacji oraz poszczególnych projektów edukacyjnych.