Designteka

wnętrza

Kuchnia w czasach kwarantanny

28.04.2020

Podczas epidemii większość z nas dojrzała do zadbania nie tylko o produktywność podczas przymusowego home office, ale przede wszystkim o kwestie związane ze zdrowiem. Nie jest lekko, bo ceny żywności astronomicznie poszybowały do góry, restauracje są zamknięte na cztery spusty, a codzienne zamawianie jedzenia na wynos może poważnie zrujnować nasz budżet. Dlatego coraz więcej czasu spędzamy w kuchni. Single i rodziny spotykają się tu w przerwie zdalnej pracy i e-lekcji, żeby przygotować zdrowe i dobre posiłki. Jak przygotować strefę gotowania w czasie epidemii?

W ciągu ostatnich kilku tygodni z szybkiego lunchu w bistro obok pracy przerzuciliśmy się na domowe pieczenie chleba i lepienie pierogów. Immunolodzy zalecili nam przejście na dietę roślinną, a dla wielu  nas to prawdziwa rewolucja, jeśli do tej pory stroniliśmy od doskonalenia się w kulinariach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia chlebków bananowych, tart i ciasteczek, zakwasu do samodzielnego wypieku pieczywa, czy  kimchi. Do wspólnego gotowania zachęcamy młodsze dzieci i nastolatków, którzy mają ochotę sprawdzić się w nowej rzeczywistości, bez fast-foodów kupowanych po drodze ze szkoły. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów, zarówno na proste, jak i te bardziej wysublimowane dania, a bez możliwości prowadzenia życia towarzyskiego, imprezy on-line z przyjaciółmi toczą się właśnie w kuchni, przy pilnowaniu kolejnego wypieku. Zmęczeni po staniu w kolejkach do sklepów chcemy zjeść przede wszystkim dobrze i zdrowo. Zaczęliśmy też zwracać uwagę na samą kuchnię, jej wystrój, w tym także trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia materiały na blaty kuchenne.

Trwały i funkcjonalny

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego powinna być trwałość jego powierzchni, szczególnie teraz kiedy poddawany jest codziennej, dość intensywnej eksploatacji. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na kwestię żywotności i przed zakupem konkretnego blatu zapoznać się z jego charakterystyką. Powierzchnie ultrakompaktowe Dekton „spiekane” w bardzo wysokiej temperaturze, czy konglomeraty kwarcowe Silestone firmy Cosentino, tworzą zupełnie nową jakość w kuchni – materiały te są wyjątkowo wytrzymałe, a dodatkową zaletą jest także łatwość utrzymania takiego blatu czy wyspy kuchennej w czystości.

Mnogość wzorów i kolorów

Kolejną cechą blatu, który ma wystarczyć nam na wiele lat (zarówno Silestone, jak i Dekton mają 25-letnią gwarancję) powinno być odpowiednie dopasowanie kolorystyczne. Choć w większości kuchni blat jest zbliżony tonacją do koloru mebli kuchennych, czy dodatków, dzięki skontrastowaniu go z zabudową, zyskamy bardzo ciekawy efekt wizualny. Tego typu rozwiązania szczególnie sprawdzą się w aranżacjach nowoczesnych oraz minimalistycznych, a mnogość wzorów i tekstur w palecie Cosentino może przyprawić o zawrót głowy.

Kuchnia gotowa na wszystko

Spieki i konglomeraty kwarcowe Cosentino cieszą się dużą popularnością wśród architektów. Świetnie podkreślają luksusowy charakter kuchni, stanowiąc przy okazji ozdobę całego wnętrza. Dekton i Silestone mogą przypominać blaty z kamienia naturalnego, jednak są bardziej praktyczne i pozbawione wad naturalnego surowca. Mogą przybierać dowolną barwę, a jednocześnie odznaczają się odpornością na wilgoć i zmienne temperatury. Dużym atutem materiałów Cosentino jest duży format i wszechstronność zastosowań, pozwalające na tworzenie spektakularnych realizacji, dopasowanych do naszych potrzeb. Gotowi na kulinarne eksperymenty?

Więcej na: www.cosentino.com

Wizytówki

{designteka.pl}

{designteka.pl} to nowoczesny portal internetowy poświęcony wszystkiemu co związane z designem.

Piszemy o interesujących produktach, trendach, miejscach oraz wydarzeniach w polskim i światowym designie...

dowiedz się więcej

Twój artykuł w designtece

Chcesz opublikować ciekawy artykuł lub podzielić się z innymi ciekawym wydarzeniem?

dowiedz się więcej

Sugestie

{designteka.pl} to także Twoja strona!
Jeśli chciałbyś coś zasugerować
lub podzielić się z nami swoją opinią...

napisz do nas