Designteka

wnętrza

Mała kuchnia

11.09.2015

Z jednej strony przytulna, gdzie zawsze można mieć wszystko na wyciągniecie ręki, z drugiej strony ograniczona niewielką powierzchnią. Jak urządzić funkcjonalnie małą powierzchnię, aby kuchnia była przyjazna i ergonomiczna?

Organizowanie miejsca w kuchni o małej powierzchni oznacza takie zagospodarowanie przestrzeni, aby wszystko było uporządkowane i znajdowało się w zasięgu ręki. Umożliwiają to niestandardowe, ale funkcjonalne rozwiązania. Z oferty PEKA idealnie nadają się do tego mechanizmy podblatowe, które sprytnie ukryte w szafkach pozwalają zaoszczędzić powierzchnię, ułatwiają przygotowywanie posiłków i zapewniają miejsce do ich spożywania. Mechanizmy zostały tak zaprojektowane, aby zajmować jak najmniej przestrzeni. Wysuwamy je z szafki tylko wtedy gdy są potrzebne. Przykładem takiego rozwiązania, idealnego do małej kuchni jest mechanizm blatu TOP FLEX, który może zwiększyć powierzchnię roboczą nawet do 90 cm.

Kolejnym ergonomicznym rozwiązaniem dla małej kuchni z oferty PEKA są systemy relingowe Linero MosaiQ, w których miejsce znajdą drobne akcesoria kuchenne, a nawet tablet. Uporządkowane drobiazgi zawieszone w jednolitej linii, nie tylko zapewnią ergonomię w kuchni, ale również mogą być jej ozdobą.

W małej kuchni nie należy przesadzać z nadmierną aranżacją mebli, tutaj maksyma „im mniej tym lepiej” sprawdza się w największym stopniu, nie tylko ze względów estetycznych. Niewielka powierzchnia wymusza oszczędność w projektowaniu. Usuwanie zbędnych elementów jest konieczne przede wszystkim po to, aby wygospodarować jak największą powierzchnię roboczą. Optymalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie wysokiej zabudowy. W tym wypadku świetnie się sprawdzają systemy takie jak: Dispensa, Convoy Centro czy Convoy Lavido. Wysokie i bardzo pakowne szafki pomieszczą sporą ilość produktów, które można łatwo uporządkować i mieć do nich zawsze szybki dostęp. Praktycznym rozwiązaniem jest również zamieszczenie dużych urządzeń AGD w wysokim słupku – tego rodzaju rozwiązanie jest zarówno praktyczne, pozwalając na oszczędność miejsca, jak i ergonomiczne, ułatwia bowiem obsługę.

Doskonałym pomysłem, które gwarantuje zagospodarowanie miejsca są szafki narożne np. systemy szafek Magic Corner czy też Le Mans, które umożliwią maksymalne wykorzystanie powierzchni w rogach nawet niewielkiego pomieszczenia.

W małej kuchni problematyczna może okazać się kwestia związana z odpadami. Rozwiązaniem może być takie zaaranżowanie szafek podblatowych, w których znajdzie się miejsce np. na kosz wstawiany do szuflady. Ze względu na ograniczoną powierzchnię kosz nie powinien zajmować zbyt wiele miejsca.

Mała kuchnia jest wymagająca dla projektanta, jednak dzięki dobremu pomysłowi może okazać się nie tylko ergonomiczna ale i piękna. Jedno jest pewne – w tym przypadku kreatywne rozwiązania są szczególnie istotne, muszą bowiem na niedużej przestrzeni zapewnić wszystkie funkcje dużego pomieszczenia.

Więcej na www.peka.pl

Wizytówki

{designteka.pl}

{designteka.pl} to nowoczesny portal internetowy poświęcony wszystkiemu co związane z designem.

Piszemy o interesujących produktach, trendach, miejscach oraz wydarzeniach w polskim i światowym designie...

dowiedz się więcej

Twój artykuł w designtece

Chcesz opublikować ciekawy artykuł lub podzielić się z innymi ciekawym wydarzeniem?

dowiedz się więcej

Sugestie

{designteka.pl} to także Twoja strona!
Jeśli chciałbyś coś zasugerować
lub podzielić się z nami swoją opinią...

napisz do nas