wydarzenia
Finaliści Electrolux Design Lab
Finaliści konkursu Electrolux Design Lab przedstawiają rozwiązania dla domów przyszłości.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu Electrolux Design Lab było zaproponowanie kreatywnych pomysłów na kompaktowe urządzenia domowe. Studenci wzornictwa przemysłowego zostali poproszeni o uwzględnienie tego, w jaki sposób za czterdzieści lat będziemy przygotowywać i przechowywać żywność, prać ubrania oraz zmywać naczynia. Zgodnie z prognozami, w 2050 roku aż 74% populacji będzie zamieszkiwać miasta.
“Z każdym rokiem poziom prac zgłaszanych na konkurs Electrolux Design Lab jest wyższy.” opowiada Henrik Otto, SVP zespołu Global Design w Electrolux. ”Ośmiu tegorocznych finalistów najtrafniej odpowiedziało na cele zaprezentowane w założeniach tegorocznej edycji konkursu. Gratuluję im pomysłów na innowacyjne rozwiązania, które uwzględniają efektywne wykorzystanie domowej przestrzeni”.
Osiem prac ocenionych najwyżej przygotowali młodzi projektanci wzornictwa pochodzący z ośmiu krajów: Australii, Chin, Francji, Indii, Iranu, Rosji, Szwecji i USA.
Wszyscy finaliści zostaną zaproszeni na prezentację swoich pomysłów Jury złożonemu z doświadczonych projektantów. Finał konkursu odbędzie się 23 września w czasie 100% Design w Londynie. Jury oceni projekty pod względem poziomu intuicyjności proponowanych rozwiązań, ich innowacyjności i stopnia, w jakim spełniają one oczekiwania konsumentów. Główna nagroda w konkursie to sześciomiesięczny płatny staż w światowym centrum wzornictwa Electrolux oraz 5000 Euro. Druga i trzecia nagroda to, odpowiednio, 3000 i 2000 Euro.
Opisy prac ośmiu finalistów Electrolux Design Lab 2010 prezentujemy poniżej:
1. The Kitchen Hideaway, Daniel Dobrogorsky, Australia
Wirtualna kuchnia
Projekt nazwany przez autora kuchennym schowkiem (The Kitchen Hideaway) to pomysł oparty na wirtualnej rzeczywistości. Dzięki Kitchen Hideaway, mieszkańcy budynku wielorodzinnego wyposażonego w tę technologię wyobrażają sobie, że są w kuchni i przygotowują określony posiłek, jednak bez konieczności rzeczywistego przemieszczania się i wykonywania czynności. Myśli użytkownika są przekazywane do kucharzy-robotów, którzy znajdują się w budynku i przygotowują wyobrażony posiłek w prawdziwej kuchni, z rzeczywistych składników. Elektroniczny zestaw w kształcie hełmu, zakładany na głowę zastępuje potrzebę posiadania urządzeń kuchennych w poszczególnych mieszkaniach. Projekt oszczędza przestrzeń wykorzystując do tego kreatywne myślenie.
2. The Snail, Peter Alwin, Indie
Indukcyjny mikropodgrzewacz
Ślimak (The Snail) to przenośne urządzenie, które podgrzewa i gotuje jedzenie za pomocą indukcji magnetycznej. Mały rozmiar i wszechstronność Ślimaka sprawiają, że można go przykleić bezpośrednio do garnka, patelni, czy kubka i w ten sposób podgrzać jedzenie. Zaproponowane rozwiązanie umożliwia gotowanie na znacznie mniejszej przestrzeni niż zazwyczaj. Dodatkową zaletą Ślimaka o niewielkich rozmiarach jest to, że można go przenosić. Urządzenie zasila bateria, która czerpie energię z kryształów cukru o dużej gęstości. Ślimak pobierając energię z cukru, ogrzewa grzałkę i za pomocą indukcji magnetycznej doprowadza ciepło do naczynia. Wbudowane czujniki rozpoznają rodzaj potrawy i automatycznie dostosowują do niego odpowiedni czas i temperaturę podgrzewania. Dotykowy wyświetlacz i prosty interface pozwalają łatwo kontrolować proces gotowania.
3. Elements Modular Kitchen, Mathew Gilbride, USA
System wielofunkcyjnych półek kuchennych
Modułowe, wieszane na ścianie urządzenie zaprojektowane przez Mathew Gilbride’a to system wielofunkcyjnych modułów rozwiązujących kwestie gotowania, chłodzenia, klimatyzacji i oświetlenia. Jednocześnie pozwala on oszczędzać przestrzeń. Dzięki technologii, system półek czerpie energię bezprzewodowo ze ściany, na której jest zawieszony. Dodatkowo, półki mogą być zasilane energią z baterii słonecznych. Dowolna liczba modułów i poszczególnych półek współdziała ze sobą automatycznie dzięki zastosowaniu inteligentnej sieci bezprzewodowej. Projekt można dostosować do indywidualnych potrzeb użytkownika. Poszczególne elementy mogą być montowane adekwatnie do potrzeb użytkownika.
4. Eco Cleaner, Ahi Andy Mohsen, Iran
Przenośna, kompaktowa zmywarka
Eco Cleaner to przenośna zmywarka i kompostownik w jednym. Urządzenie, wykorzystując ultradźwięki, rozkłada resztki żywności do postaci jonowej. Uzyskane w ten sposób odpadki można ponownie wykorzystać. Projekt Ahi Andy Mohsena powstał z myślą o wzrastającej liczbie jednoosobowych gospodarstw domowych. To odpowiedź na dwie konkretne prognozy dotyczące przyszłości: jedzenie będzie dystrybuowane w formie kapsuł (redukując tym samym rozmiar naczyń służących do przygotowywania i spożywania posiłków); czas, jaki poświęcamy na porządki domowe, będzie jeszcze bardziej ograniczony. Eco Cleaner to urządzenie kompaktowe i ekologiczne zarazem.
5. Bio Robot Refrigerator, Yuriy Dmitriev, Rosja
Ekologiczne przechowywanie żywności
Bio Robot jest cztery razy mniejszy niż standardowa lodówka i chłodzi za pomocą luminescencji biopolimerowego żelu. W lodówce nie ma półek. Bezzapachowy żel, który nie klei się, formuje niezależne komory dookoła produktów. Komory unoszą żywność i umożliwiają łatwy dostęp do niej. Bez drzwi, szuflad i silnika, urządzenie zostało zaprojektowane tak, aby w 90% spełniać jedynie swój podstawowy cel. Wszystkie produkty spożywcze do jedzenia, picia oraz mrożonki umieszczone we wnętrzu Bio Robota są cały czas dostępne. Żywność zachowuje swój zapach. Każdy produkt przechowywany jest indywidualnie, w optymalnej dla siebie temperaturze. Lodówkę można dostosować do konkretnych potrzeb użytkownika, wieszając ją w pionie, poziomie, a nawet na suficie. Różne wielkości i wymiary pozwalają na harmonijnie wkomponowanie urządzenia w przestrzeń mieszkania.
6. Clean Closet, Michael Edenius, Szwecja
Wielofunkcyjna pralnia
Clean Closet to w istocie szafa, która pierze ubrania. Tekstylia są skanowane w poszukiwaniu zabrudzeń i czyszczone przy użyciu technologii molekularnej, która usuwa brud i nieświeże zapachy. Dzięki wielofunkcyjnej pralni nie potrzebujemy kosza na brudną bieliznę, pralki i suszarki, a nawet miejsca do suszenia ubrań. Projekt Clean Closet to nie tylko oszczędność powierzchni, ale również wody, która w ogóle nie jest używana w procesie czyszczenia. Dzięki temu wielofunkcyjna pralnia jest przyjazna dla środowiska.
7. Dismount Washer, Lichen Guo, Chiny
Pralka typu Wash & Go
Lichen Guo uważa, że tradycyjna pralka zupełnie niepotrzebnie zajmuje tak dużo miejsca. Jego projekt, nazwany Dismount Washer, jest odpowiedzią na ten problem, gdyż łączy w sobie funkcje komory piorącej i kosza na bieliznę. Pojemnik na brudną bieliznę mocuje się na końcówce silnika wmontowanego w ścianę (lub na ‘kołku zasilającym’), co wymaga niewiele przestrzeni. Część zasilająca, wystająca ze ściany, generuje również parę, która zapewnia dokładniejsze pranie.
8. External Refrigerator, Nicolas Hubert, Francja
Chłodzenie na zewnątrz
Dwa lata spędzone w Chinach zainspirowały Nicolasa Hubert’a do stworzenia projektu zewnętrznej lodówki. Urządzenie przymocowane bezpośrednio do zewnętrznej ściany budynku mieszkalnego nawiązuje do stylu życia w północnych Chinach, gdzie (podobnie jak w Polsce), aby oszczędzić miejsce i energię, zimą, żywność przechowywana jest na balkonach. W czasie chłodniejszej pory roku oraz w nocy, niska temperatura panująca na zewnątrz wykorzystywana jest do zapewnienia odpowiednich warunków dla produktów przechowywanych w lodówce. Wiosną i latem urządzenie zasilane jest energią z zamontowanych na nim paneli słonecznych. Projekt Nicolasa odwołuje się do podstawowych wartości wzornictwa Electrolux: kształt i wykończenie produktu utrzymane są w prostym i czystym stylu tak, aby lodówki dobrze się komponowały z zewnętrzną miejską architekturą. Szeroki wachlarz kolorów i dodatkowe oświetlenie wzmacniają dopasowanie projektu do otoczenia.
Więcej na www.electroluxdesignlab.com