wydarzenia
Art Food – O jedzeniu i jego nośnikach
W ramach projektu Art Food, studenci School of Form w Poznaniu oraz Royal College of Art w Londynie zaprojektują ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną. Uczestnicy programu, w trakcie warsztatów projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych, sprawdzą, jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy ich podania. Efekt 3-etapowych warsztatów zostanie zaprezentowany na wystawach w Poznaniu, Londynie i Łodzi. Projekt jest współorganizowany przez Instytut Adama Mickiewicza, w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.
Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni. Studenci wzornictwa School of Form i Royal College of Art, pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej najstarszej fabryki porcelany w Ćmielowie, należącej do Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A.
– Art Food jest projektem międzynarodowym, w którym integrujemy wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, a także metody pracy i doświadczenia konkretnych kultur. „Wyjmujemy” rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w „prawdziwe” życie. Dzięki temu, studenci zdobywają cenne doświadczenie zawodowe, ważne dla drogi zawodowej projektanta, która może się rozwinąć w innych, niekoniecznie związanych z ceramiką, kierunkach. Poznanie branży od podszewki procentuje na dalszych etapach kariery, nawet jeśli potoczy się zupełnie inną ścieżką – mówi Marek Cecuła, lider projektu Art Food, a także dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.
– Projekt pozwala nie tylko na zdobycie profesjonalnego doświadczenia zawodowego, ale otwiera również drogę do dalszej współpracy między młodymi projektantami a przemysłem ceramicznym w Polsce. Ważnym elementem projektu jest integracja kulturalna, wymiana poglądów i doświadczeń w ramach wspólnie realizowanych działań – podkreśla Agnieszka Jacobson-Cielecka, opiekun specjalności domestic design w School of Form.
Pierwszym etapem prac są sesje badawcze w obrębie tematów związanych z kulinariami, prowadzone pod opieką dr Ewy Klekot, szefowej antropologii School of Form. Ważnym elementem procesu są także warsztaty prowadzone w SoF przez Wojciecha Modesta Amaro, a w RCA przez Timma Allena, zdobywców prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelin. Mistrzowie kulinarni wprowadzają studentów w tajniki wykwintnej kuchni, opartej na wyrafinowanym łączeniu smaków i twórczej reinterpretacji polskiej tradycji. Studenci dowiedzą się jak smak zależy od formy naczynia, jak sposób przyrządzania i jedzenia wpływają na to, jak serwujemy dania. Następnie, pod okiem Marka Cecuły, studenci będą pracować nad projektowaniem form – nośników jedzenia.
Na miejsce realizacji projektu wybrano Ćmielów Design Studio, nowoczesną pracownię wzorniczą Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A., która powstała, aby łączyć kilkuwiekową tradycję produkcji najpiękniejszej polskiej porcelany ze współczesnym designem. Poza projektowaniem i produkcją, w Studiu planowane jest prowadzenie rezydencji oraz organizowanie cyklicznych, międzynarodowych sympozjów z dziedziny wzornictwa ceramicznego (ceramic design). Polscy i zagraniczni projektanci będą mieli teraz dostęp do szlachetnego materiału, jakim jest porcelana, i możliwość wyrażenia swojej kreatywności w przestrzeni przemysłowej fabryki o najdłuższej tradycji wyrobu porcelany w Polsce. ĆDS będzie też platformą edukacyjną, umożliwiającą organizację staży, kursów, specjalnych projektów i konkursów. Pierwszym tego typu projektem jest właśnie Art Food, który w lipcu zainauguruje działalność pracowni.
W projekcie uczestniczy 16 studentów School of Form, ze specjalności domestic design oraz 12 studentów z Royal College of Art. Do finalnego etapu prac w Ćmielowie zakwalifikuje się łącznie 12 uczestników, sześcioro z każdej uczelni. Warsztaty w Ćmielów Design Studio rozpoczną się 1 lipca, gdzie studenci przez trzy tygodnie będą pracować pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form – 12 kompletów naczyń – zaprezentowane zostaną podczas wystaw: w Concordia Design w Poznaniu – 25 lipca 2013, podczas London Design Festival – we wrześniu 2013 oraz na Festiwalu Designu w Łodzi – w październiku 2013 roku.
Projekt „Art Food” współorganizowany jest przez:
Instytut Adama Mickiewicza www.culture.pl
Modus Design Studio Marka Cecuły www.modusdesign.com
Royal College of Art, London www.rca.ac.uk
School of Form, Poznań www.sof.edu.pl
Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. www.porcelana-cmielow.pl, www porcelana.com.pl