wnętrza
Co z tymi śmieciami?
COMITOR podpowiada jak radzić sobie ze śmieciami w domu. Jak zagospodarować miejsce w kuchni, aby efektywnie wykorzystać powierzchnię szafek oraz w jaki sposób pomieścić wszystkie pojemniki. Zwłaszcza, że od lipca 2017 r. obowiązuje w naszym kraju Wspólny System Segregacji Odpadów (WSSO).
Śmieci w domu to jeden z tematów, o którym głośno się nie mówi, chociaż istnieje. Każdego dnia pojawiają się nowe odpadki i trzeba je gdzieś składować, zanim trafią do zbiorczych pojemników. Mamy dodatkowo obowiązek je segregować – inne pojemniki na plastik, papier, szkło, metal i odpadki organiczne… Jest przy tym mnóstwo zamieszania – trzeba znaleźć w szafkach miejsce na kilka pojemników na śmieci i pamiętać o niepomieszaniu ich zawartości. Na szczęście są na to sprawdzone sposoby – COMITOR podpowiada jakie.
Ogólnopolski sposób na segregację
1 lipca 2017 r. wszedł w życie Wspólny System Segregacji Odpadów (WSSO), który od tego czasu ma obowiązywać w całym naszym kraju. Zgodnie z nim odpady mają być zbierane w pojemnikach: niebieskim (papier), żółtym (metale i tworzywa sztuczne), zielonym (szkło), brązowym (odpady biodegradowalne) i czarnym (pozostałe zmieszane). Nieprzestrzeganie tego spowoduje naliczanie wyższych opłat za oczyszczanie pojemników. Samorządy mają czas na wymianę ich na nowe do końca czerwca 2022 r., ale już teraz powinniśmy zadbać o prawidłową segregację. Warto przy tym śledzić oficjalną stronę: naszesmieci.mos.gov.pl., zwłaszcza jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, np. do jakich kategorii przyporządkować poszczególne odpadki.
Zaplanuj z głową
Najlepiej w kuchni zaplanować miejsce na pojemniki jeszcze w momencie projektowania szafek. Nic jednak straconego, jeśli już dawno urządziliśmy to pomieszczenie, bo najważniejsze jest przemyślane rozplanowanie miejsca. Zastanówmy się ile będziemy mieli pojemników i gdzie będą one przechowywane. Potrzebujemy ich co najmniej pięć: na odpadki organiczne, na plastik, na papier, na szkło oraz na pozostałe odpady zmieszane. Warto pamiętać też o miejscu, w którym będziemy przechowywać zużyte baterie, żarówki, opakowania po żrących chemikaliach, elektrośmieci czy przeterminowane leki, których nie możemy wyrzucać z innymi śmieciami. Nie wszystkie pojemniki jednak muszą być takiej samej wielkości – ich rozmiary możemy uzależnić od tego, jak szybko będą się zapełniały i ile mamy na nie miejsca.
Ułatwią segregację
Miejscem na składowanie odpadów w kuchni jest najczęściej szafka pod zlewozmywakiem. W zależności od tego w jaki sposób jest otwierana oraz ile ma miejsca, możemy skorzystać z różnych dostępnych opcji. Warto zainwestować w jeden z systemów segregacji odpadów np. marki BLANCO. Nadają się one do każdej wielkości domu i różnych rodzajów szafek oraz są zaprojektowane w taki sposób, aby ułatwiać nam życie. Mnogość rozwiązań daje nam możliwość wyboru najlepszego z nich. Do szafek z wysuwanymi drzwiczkami idealne będą systemy z serii BLANCO SELECT – z pojemnikami na odpady, które zawieszane są obok siebie na samonośnej konstrukcji. Dodatkowy komfort zapewnią modele skombinowane z szufladami organizacyjnymi. Są one seryjnie wyposażone w trzy uniwersalne pojemniki służące do przechowywania innych przedmiotów, np. przyborów do mycia naczyń. Dzięki temu znika problem związany z brakiem miejsca na myjkę, tabletki do zmywarki czy płyn do mycia naczyń. Można je stosować według naszych indywidualnych upodobań, choćby zawieszając je wewnątrz innych pojemników.
W przypadku szafek z odchylanymi drzwiami sprawdzą się kompletne systemy BLANCO BOTTON Pro. W zależności od modelu, nadają się do zamontowania w szafkach o szerokości 45 lub 60 cm. Mamy do wyboru systemy z automatycznym lub manualnym wysuwaniem. A co zrobić, jeśli przestrzeń w szafkach z odchylanymi drzwiami na składowanie odpadków jest ograniczona? Można wybrać system BLANCO SINGOLO, który nadaje się do zabudowania, a przy okazji zajmuje bardzo mało miejsca.
Bioodpady w blacie
Pojemniki w szafce pod zlewozmywakiem idealnie sprawdzają się w przypadku odpadów „suchych”. Wyzwaniem mogą być natomiast te organiczne – chociażby ze względu na fakt, że szybko się psują. Obieranie warzyw i czyszczenie naczyń z resztek potraw wymaga też schylania się oraz kłopotliwego sprzątania po tych czynnościach. Tu z pomocą przychodzi system BLANCO SOLON, który gwarantuje najbardziej bezpośredni sposób przechowywania i usuwania odpadów organicznych. Dzięki zintegrowanemu z blatem pojemnikowi ze szczelną pokrywką obierki i resztki jedzenia bezpośrednio do niego trafiają. Nie musimy się schylać, przygotowywać miejsca oraz naczyń na obieranie warzyw czy owoców. Również opróżnianie zawartości takiego pojemnika nie przysparza żadnych problemów. Wystarczy jednym ruchem ręki wyciągnąć go od góry. Wszystko odbywa się błyskawicznie, a my nie musimy się przy tym schylać.
Więcej pomysłów i rozwiązań dotyczących segregacji i przechowywania odpadów znajdziecie na stronach: www.comitor.pl i http://www.blanco-germany.com/pl.